Nya små dunisar!!

Nä det förtsa kläcket var färdigt så ville gärna eleverna gärna att vi skulle kläcka en gång till. Eftersom jag inte är så svårövertalad och eftersom eleverna ordnade med alla grejer själva så fick det bli så.
I tisdags kläcktes det 7 st dunisar. Helt fantastiskta och väldigt söta små finns nu i 5-6:ans klassrum. <3
loading...

Projekt - Äggkläck

Vi kommer under precessens gång fota och dokumentera alla händelser i vårt projekt.

loading...


Måndagen den 4/4 byggde 5-6:an en äggkläckningsmaskin. Saker vi använde:
tegelsten
bricka med ullfilt
en glödlampa
en dimmer
termometer
hygrometer
plexiglasskiva

Kläckaren ska värmas upp till 38,5 grader.

När kläckaren blivit uppvärmd och temperaturen var stabil la vi i våra insamlade ägg i kläckaren.

Vi har samlat in lite olika ägg, från olika raser. Bland annat en dvärgras (de små ljusa äggen), Isbarblandning (de grön/blå äggen), Hedemora (de ljusbruna äggen) och brun Lohman ( de stora bruna äggen).

Vi fick skynda oss att lägga i äggen för att inte sänka temperaturen och luftfuktigheten för mycket. Äggen ska ligga i 21 dagar i kläckaren så beräknat datum för kläck blir den 27:e April. När äggen fått vänja sig i två dagar i sin nya, varma miljö är det dags att börja vända dem 2 ggr / dag. Vi har markerat äggen med en blyerts för att veta säkert att vi vänt alla äggen.

loading...
loading...

På vissa bilder kan ni tydligt se den lilla "spindeln".

Efter en vecka i vår äggkläckare var det dags höja temperaturen till 39 grader och att lysa våra ägg. Det var med stor spänning som vi drog ner rullgardinerna och släkte taklamporna i klassrummet! ALLA befruktade ägg var det små fina "spindlar" i. (En "Spindel" är själva kycklingen och blodådrorna runt den. Det ser ut som en spindel.) Vi fick kasta 3 ägg som var klarägg, vilket betyder att de inte var befruktade. Så med 18 befruktade ägg fortsätter vår spännande äggkläckningsresa!

Inget är som väntans tider...
Beräknad kläckdag var igår. Idag finns det ännu inget hålslag... Jag vet att det finns liv där inne. Frågan är ju bara när de tänkt ta sig ut??? Det får blir att vänta lite till.

Första hålslaget.
Vår väntan har varit lång... Vi har tappat hopp både jag och eleverna. Igår var en tung dag när det fortfarande inte hade hänt något med våra ägg.
MEN!
Idag när vi kom till skolan var det allt en liten kyckling som vill ut!

SPÄNNANDE!!!
Såhär ser det ut idag i klassrummet. Eleverna springer titt som tätt för att kolla läget i hinken. Speciellt när vi hör små pip från kycklingen.

Andra hålslaget.
Idag efter lunchen upptäcktes det andra hålslaget.

Imorgon kommer hönsmamman Ida att vara på skolan så ni som vill får komma och kika och se vad som har hänt under natten. Kanske har en kyckling tagit sig ut... Eller fler hålslag? Spännande var ordet!

Vill också tillägga att jag just nu sitter i 5-6:ans klassrum och arbetar. Det kvittrar så fint ifrån hinken!

Den första lilla är ute!!!

Sagans slut...

Tyvärr slutade denna saga inte så lyckligt som vi alla hade hoppats. När jag kom på lördagsmorgonen hade temperaturen sjunkit alldeles för mycket och de stackarna som fortfarande låg kvar i äggen dog.

Men vi har vår lilla MÅZART och han har även fått två kompisar som Kerstin Gustafsson så vänligt skänkte till barnen i 5-6:an. <3

Men vi slutar inte riktigt än. Så sagan om Måzart och hans vänner fortsätter...

Och namnen??
*trumvirvel*
MÅZART, BOSSE
& RUT-TAGE!

loading...

Nu har våra fina kycklingar blivit stora och ikväll flyttar de hem till sina ägare. Och de lämnar nu plats till vår andra omgång kycklingar.


Här är våra nya små vänner. 4 st ute än så länge och hålslag på flera andra ägg. Ska bli spännande och se hur många det blir. <3